J u t t u a   m e i s t ä:

Asustelemme Konginkankaalla, Keski-Suomen pohjoisosassa maaseudulla. Ympärillä on metsää ja peltoa, tosin naapureitakin löytyy melko läheltä. Vanhempieni kesämökki on lähettyvillä joten kesällä on mahdollista viedä koirat uimaan (siis kahlaamaan) kauniiseen Keiteleeseen.

Perheeseemme kuuluu minä Elena, avomieheni Jani, vuonna 2008 syntynyt tyttömme Alina, vuonna 2011 syntynyt poikamme Eetu sekä 5 koiraa, 2 kissaa, meriakvaario sekä "pari" kania ja muutamat hamsterit. Taloremontti on ollut kesken vuodesta 2005, nyt alkaa olemaan neliöitä jo sen verran että josko tähän taloon yksi sirkus mahtuisi.

 

Koti
Muutimme Räihän kylään vuonna 2003 jolloin koiria meillä oli 2; Topi saksanpaimenkoira synt. 2002 ja tiibetinmastiffi Tessu, synt. 2003. Remu saapui meille pimeänä tammikuisena talvi-iltana 2005 ja Ronja tuli taloon pitkän odotuksen jälkeen maaliskuussa 2006. PR syntyikin kotona helmikuussa 2010 ja jäi meille. Topin poismenon jälkeen, kesällä 2013 meille tuli jälleen pihalle termiitti, saksanpaimenkoira Urho. Keväällä 2015 meille muutti Sloveniasta Karma-tiibetinmastiffi.

Miksi tiibetinmastiffi?
Saksanpaimenkoirat ovat kuuluneet elämääni pitkän ajan, mutta halusin säänkestävän koiran, joka pärjää ulkona sekä ei vaadi niin paljoa tekemistä kuin saksanpaimenkoirat. Koska työni vaatii minulta paljon, ei aikaa jää niin paljoa koirien kouluttamiselle. Myös reilu kuolaaminen oli yksi asia, josta en pidä, joten se tiputti isojen laumanvartijoiden ehdokkuuksia melko lailla minimiin. Niinpä päädyin tiibetinmastiffiin, jonka kerrottiin olevan lahjomaton vahti, oman arvonsa tunteva, lojaali perheelleen ja melko terve rotuna. Myös sen alkukantaisuus kiinnosti minua suuresti sekä se ettei rotua löydy jokaisesta talosta.

Tiibetinmastiffien tulo perheeseen on tuonut monta yllätystä elämäämme. Kaikki eivät ole aina niitä kaikkein mukavimpia yllätyksiä; kuten yölliset haukkumiset, karkailu 2 metriä korkeasta tarhasta, naapureiden pelottelu, kuopat pihamaalla ja kukkapenkeissä yms. mutta kyllä suurin osa on ollut mukavia tapahtumia. Tiibetinmastiffin kanssa eläessä on osattava ottaa rennosti, nauraa ja muistaa olla kärsivällinen. Tuota kärsivällisyyttä hiotaan joka päivä. :)

 

Tavoitteet ja ihanne
Tiibetinmastiffit ovat alkukantaisia elämiä, joilla on oma tahto. Niiden ei kuulu olla aktiivisia, ylienergisiä, arkoja, hermostuneita tai aggressiivisia. Näissä kaikissa kohdissa on kuitenkin tulkinnanvaraa, joten luonne on varmasti kohta joka puhuttaa kaikkia harrastajia ja jakaa mielipiteitä. Mielestäni tiibetinmastiffin luonteen kuuluu olla tasapainoinen, alkukantainen ja oman arvonsa tunteva vahtikoira. Se ei soville kaikille ihmisille ja kaikki ihmiset eivät sovi tiibetinmastiffille -keisarille.

Ihanne tiibetinmastiffi on melko roteva, ketterä, vahvaluustoinen, hyvät kulmaukset omaava koira, jolla on säänkestävä puolipitkä turkki, harjas ja housut ovat pidempää karvaa. Kesällä koira tiputtaa karvansa melko lailla kokonaan ja näyttää silloin enemmänkin sekarotuiselta piskiltä. Vinot, itämaiset silmät ovat tunnusomaiset tälle rodulle. Häntä kiertyy selän päälle melko ilmavasti, tosin itse pidän enemmän tiukoista hännistä.

Ihanne tiibetinmastiffi on terve, niin hermoiltaan kuin fysiikaltaan. Koira asuu perheessä jossa sitä arvostetaan omana itsenään ja se saa toteuttaa luontaisia vaistojaan vahtimalla omaa pihaansa. Tätä eivät monet ymmärrä nykypäivänä ja ikävä kyllä myös Suomen lait rajoittavat tuntuvasti näiden koirien työskentelymahdollisuuksia. Tiibetinmastiffi tarvitsee oman, aidatun pihan, juoksunaru ei ole hyvä vaihtoehto. Kerros-tai rivitalo eivät sovellu tiibetinmastiffille, koiralla on todella voimakas tarve vahtia omaa laumaansa sekä ympäristöään.


Harrastukset
Paljoa ei jää harrastuksia lapsilta, eläimiltä ja työnteolta. Tällä hetkellä opiskelen biotaloutta JAMK:lla.

 

Muut lemmikit (sivut ovat kesken)

Urho -the saksanpaimenkoira

Kissat
Matti ja Teppo

Akvaariot
Makeanveden akvaarioita on minulla ollut 90-luvun alusta saakka. Vuonna 2012 kuitenkin päätin vaihtaa viimeisenkin makeanvedenaltaan meriakvaarioksi, joka on "kypsymisvaiheessa".

Kanit
Kanikasvatuksen sivuille pääset tästä.